Держпродспоживслужба продовжує вживати заходи для забезпечення безпечного харчування в закладах освіти

На виконання доручення Прем’єр-міністра України та Уряду Держпродспоживслужба продовжує вживати заходи для забезпечення безпечного харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти. На цьому наголосив директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль на нараді з актуальних питань діяльності Служби, яка відбулася в Івано-Франківську під головуванням заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького.

За його словами, на виконання поставлених завдань спільно з Міністерством освіти та науки України для представників органів місцевої влади та самоврядування, а також територіальних органів Держпродспоживслужби було організовано ряд навчань з питань безпечності харчування в закладах освіти. Спеціалісти Держпродспоживслужби ознайомили учасників з основними вимогами законодавства щодо забезпечення безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, здійснення заходів державного контролю за операторами ринку, зокрема щодо наявності експлуатаційних дозволів або державної реєстрації потужностей з виробництва та/або обігу харчових продуктів; впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР); простежуваності тощо.
Крім того, головні управління Держпродспоживслужби в областях та місті Києві здійснили збір інформації про впровадження у закладах освіти системи НАССР та дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів. З цього питання спеціалісти Держпродспоживслужби різних рівнів провели 754 навчань, 1395 нарад, а також надали 5960 консультацій.
Також з питань дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів було проведено 1541 нарада, 1449 навчань та надано 7893 консультації. Крім того, державні інспектори провели 1820 планових перевірок дошкільних та шкільних закладів з питань дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів.
За результатами здійснених перевірок було відібрано 3403 зразки харчових продуктів для проведення лабораторних досліджень. У 154 встановлено невідповідності вимогам чинного законодавства. З метою усунення виявлених невідповідностей винесено 920 приписів, 25 рішень - про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів, які становили загрозу для життя або здоров’я людини в закладах дошкільної та загальної середньої освіти та 17 рішень - про відкликання, вилучення або знищення харчових продуктів які постачались до закладів дошкільної та загальної середньої освіти.
За словами Бориса Кобаля, у 2020 році для виконання доручення Уряду та належного забезпечення безпечного харчування в закладах освіти потрібно провести лабораторні випробування, вимірювання, дослідження та експертизи харчових продуктів від усіх постачальників харчових продуктів та операторів ринку, які надають послуги харчування у закладах освіти та здійснюють постачання харчових продуктів, щодо їх безпечності, окремих показників якості та ймовірної фальсифікації – усього орієнтовно дослідити 53 тис. зразків. За попередніми розрахунками, на цілі у державному бюджеті необхідно передбачити 32 млн. грн.

Джерело посилання: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби